Sól Selerowa Co to jest sól selerowa? Sól selerowa, która jest stworzona z selera i soli, jest popularną przyprawą spożywczą użytkowaną w pikantnych potrawach w celu dodania dodatkowej warstwy aromatu
Wiadomości ogólne o soli selerowej Sól selerowa to sól smakowa używana jako przyprawa do żywności. Wytwarzana zmielonego korzenia selera i soli. Sól selerowa jest w dodatku powszechnie użytkowana do przyprawiania słynnego hot doga w stylu chicagowskim. Sól selerowa idealnie komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami oraz jest rewelacyjnym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej ale nie tylko. Warto wzbogacić solą selerową rozmaitego typu sosy, duszone oraz pieczone mięsa, nieprzeciętnie komponuje się ona z potrawami z grzybów. Pasować będzie i do mięsnych gulaszy, i do zimowych potraw jednogarnkowych.
Czy sól selerowa jest zdrowsza od soli normalnej? Najważniejsze to pojąć, że niezależnie od tego, czy jest to sól morska, kuchenna czy jodowana nie ma to w pełni żadnego znaczenia. Najlepiej jest w całości unikać dodawania soli do potraw i zredukować jej zawartość w codziennej diecie. Sól Selerowa jednakowo jak wersja cebulowa, czosnkowa czy ziołowa i każda inna których wersji jest w dodatku wyjątkowo dużo. Zawierają dużo sodu i nie są lepsze od zwykłej soli kuchennej. Nie zmienia to faktu iż sól selerowa posiada też korzeń selera. Seler suszony to wyjątkowo bogate w witaminy i odżywcze warzywo. Zawiera błonnik i witaminy B6, C i K. Jest ponadto dobrym źródłem przeciwutleniaczy i ważnych minerałów, takich jak fosfor, potas i mangan.
Dip z użyciem soli selerowej
Do czego używać sól selerową? Sól selerowa, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić jej smaku. To mieszanka przypraw posiadająca mocny smak selera do tego ziołowy, nieco słodki z lekką nutą gorzkości. Sól selerowa jest komponentyem nieprzeciętnego koktajlu Krwawa Mary jak dodatkowo Cesar. Sól selerowa jest powszechnie użytkowana do przyprawiania słynnego hot doga w stylu Chicago. Zawiera on musztardę, cebulę, ogórki relish, paprykę, marynowaną pikle ogórkowe, plasterki świeżego pomidora i szczyptę soli selerowej. Sól selerowa nieprzeciętnie komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami.Seler i pomidor to rewelacyjne połączenie smakowe. Nuta selera nadaje jemu orzeźwiającą harmonię, która jest błogą odmianą od charakterystycznego połączenia pomidora z cebula lub innym bardziej lubianym warzywem w Polsce. Ożywia ona smaki i, być może paradoksalnie, wyciąga z pomidora słodycz. Sól selerowa, jest znakomitym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej. Zaledwie 1/2 łyżeczki soli selerowej można także dodać do sosu Coleslaw by uzupełnić głębie jego smaku.
Sól Selerowa - magiczny element w innych mieszankach Większość gospodarstw domowych nie ma w swojej półeczce z przyprawami selerowej. Ale czy z całą pewnością? Sól Selerowa jest elementyem dobrej jakości mieszanki typu Vegeta i to ona nadaje jej też ten każdemu znany smak domowego rosołu. Ostatnimi czasy wypłyną do sieci przepis na panierkę do kurczaka ze popularnej restauracji KFC. W niej znajduje się składnik celery salt co w polskim tłumaczeniu znaczy sól selerowa. Znaczy to nie mniej czy więcejnad wyraz dużo ludzi smakuje na co dzień tego unikatowego smaku, kompletnie nic o tym nie wiedząc. Sos jogurtowy z domieszką soli selerowej
Skąd pochodzi sól selerowa? Sól selerowa nie ma jednego konkretnego twórcy ani jednoznacznie ustalonej historii jej wynalezienia. Jest to raczej artykuł kulinarny, który ewoluował przez eksperymenty kucharzy i zwolenników kuchni. Pomysł na sól selerową prawdopodobnie pojawił się jako sposób na zastosowanie soku z selera, a także wzbogacenie smaku soli. Pierwsze wzmianki o soli selerowej pojawiają się w książkach kucharskich i publikacjach kulinarnych w najróżniejszych okresach historycznych, co sugeruje, iż receptura i popularność tego artykułu rozwijały się stopniowo wraz z rozwojem kulinariów i kreatywnością kucharzy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sól selerowa 1kg. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.