Sól Himalajska Czarna znikoma Sól himalajska czarna charakterystyka
Czarna sól himalajska, wydobywana w Pakistanie, ma podobnie do soli różowej mnóstwo cennych cechy. Zawiera praktycznie wszystkie pierwiastki w ilościach niepokaźnych, w organicznej, łatwo przyswajalnej dla organizmu formie. Proporcje minerałów w klarownej soli himalajskiej niemal są lustrzanym odbiciem tego, co znajduje się w nieprzeciętnie zdrowym ciele człowieka. To przyprawa o ostrym zapachu, przypominającym jajka. W skład czarnej soli wchodzi chlorek sodu (podstawowy składnik soli kuchennej), minimalne ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza oraz siarkowodoru. Z reguły siarczek żelaza odpowiada za to, że sól ta zyskuje kolor od różowo-brązowego aż do ciemnofioletowego. Po skruszeniu na proszek naturalna czarna sól ma odcień od różowego po fioletowy.
Sól himalajska czarna cechy zdrowotne
Czarna sól wykazuje pewne właściwości zdrowotne. To dobry środek na zgagę i wzdęcia. W niektórych indyjskich miastach leczy się nią choćby wole.Kąpiel solna jest jednym z najkorzystniejszych sposobów . Zabieg z solą himalajską poprawnie wpływa na organizm w sytuacji grypy, rekonwalescencji, pomaga w przypadku stłuczeń i zwichnięć, bólu mięśni i stawów. Ma ponadto wspaniały wpływ na skórę, pomaga w najróżniejszych problemach skórnych.wyśmienitym zabiegiem jest ponadto moczenie nóg w osolonej wodzie. Zabieg ten także prowadzani do detoksykacji organizmu i perfekcyjnie wpływa na stopy. Sól himalajska czarna użycie w kuchni
Kuchnia indyjska wykorzystuje czarną sól do przyprawiania przekąsek, dipów, czatnejów, sałatek, a nawet owoców. Jest komponentyem indyjskiej przyprawy chaat masala. Chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie – jest ona dla nich atrakcyjnym dodatkiem, imituje bowiem smak i zapach jajek.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sól himalajska czarna drobna 500g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.