Pieprz Czarny Ziarnisty Pieprz czarny wykorzystanie w kuchni
Pieprz czarny dodaje smaku niemal każdej potrawie każdego narodu na świecie. Użytkowany jest w nacierach, mieszankach przypraw, dressingach do sałatek i mieszankach pieprzu. Pieprz występuje w wielu arabskich mieszankach przypraw, takich jak zhoug, baharat i berebere.Pieprz czarny mielony jest przyprawą bardzo uniwersalną, dodawaną do wszelkich pieczeni, marynat i sosów. Wykorzystywany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw i czyni je lżej strawnymi. Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych, do potraw z białego i żółtego sera. Wznosi walory smakowe przygotowywanych, nad wyraz faszerowanych, jaj. Jest wspaniały do zup i galaretek rybnych oraz wszelkich dań, które przyprawia się imbirem. Znakomicie nadaje się także do ryb. Dodatek pieprzu sprzyja trawieniu i wpływa dodatkowo pozytywnie na działanie układu odpornościowego - pobudza apetyt. Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Szczypta tej przyprawy ożywia smak tłustych rosołów i czyni je lżej strawnymi. Mnóstwo sałatek i jarzyn dopiero dzięki odrobinie pieprzu zyskuje pełnie smaku. Jest potrzebnym dodatkiem do wszelkich dań typu risotto, do potraw z białego i żółtego sera. Pieprz czarny cechy zdrowotne
szczególnie dużo badań udowadnia, iż włączenie pieprzu czarnego do diety może przyspieszyć proces odchudzania. Nie ma nic złego w włączeniu go do diety, ale pamiętaj, żeby spożywać go z umiarem. Nie można spożywać codziennie więcej niż 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu. Posiadanie go w nadmiarze może mieć sporo skutków ubocznych. Piperyna, substancja chemiczna zawarta w czarnym pieprzu, może spowolnić krzepnięcie krwi. Teoretycznie przyjmowanie czarnego pieprzu w ilościach większych aniżeli w żywności może rozszerzać ryzyko krwawienia u osób z zaburzeniami krzepnięcia. Czarny pieprz może wpływać jeszcze na poziom cukru we krwi.
Wracając do korzyści zdrowotnych pieprzu czarnego, są to pomiędzy innymi:
- Wysoka zawartość przeciwutleniaczy
- Ma cechy przeciwzapalne
- prawidłowo wpływa na mózg
- Badania sugerują, że piperyna może pomóc w poprawie metabolizmu cukru we krwi
- Może zmniejszyć poziom cholesterolu
- Może mieć parametry przeciwnowotworowe
- Przyspiesza wchłanianie komponentów odżywczych
- Pozytywnie wpływa na jelita
- Uśmierza ból
- Redukuje apetyt Przyprawy owocowe - pieprz czarny Pieprz jest jedną z najstarszych roślin uprawianych w Indiach i prawdopodobnie pochodzi ze wzgórz południowo-zachodnich Indii, gdzie spotyka się ją w stanie dzikim w lasach deszczowych od północnej Kanary po Kanyakumari. Pieprz czarny składa się z suszonych, w pełni rozwiniętych niedojrzałych owoców. Ma prawie kulisty kształt, około 4-5 mm średnicy z typową szatą z głęboko osadzonymi zmarszczkami. Świeżo zgromadzone owoce układa się na cementowych podłogach albo matach i suszy na słońcu poprzez około tydzień. Podczas suszenia zielone albo czerwone owoce stopniowo przebarwiają się na ciemnobrązowy albo prawie czarny, a ich skórka staje się twarda i pomarszczona. Więcej informacji na temat przypraw owocowych w tym o pieprzu czarnym wyszukasz w naszym artykule który możesz przeczytać TUTAJ Spróbuj przyprawy w przepisie..... Oliwa z chili to rewelacyjny dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie konieczny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pieprz Czarny Ziarnisty 40g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.