Pieprz Cayenne Pieprz cayenne charakterystyka Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, ale także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową i bóle reumatoidalne. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co z tego wynika - proces odchudzania.
Pieprz cayenne to ostra przyprawa otrzymywana z suszonych i zmielonych papryczek chili (Capsicum annuum, var. Cayenne). Charakteryzuje się intensywnym, pikantnym smakiem, wynikającym z wysokiej zawartości kapsaicyny – substancji odpowiedzialnej za ostry smak. Ma jasno- do ciemnoczerwonego odcień i proszkową konsystencję. Stosuje się go w kuchni na całym świecie jako dodatek podkreślający smak dań, nad wyraz w potrawach meksykańskich, indyjskich, azjatyckich czy kreolskich. Nadaje potrawom wyrazistości, a ze względu na ostrość, jest użytkowany oszczędnie. Genialnie komponuje się z mięsem, rybami, warzywami oraz w zupach, sosach i marynatach.
wykorzystanie w kuchni pieprzu cayenne Pieprz cayenne jest bardzo wszechstronną przyprawą, która może być używana w kuchni na mnóstwo sposobów, by dodać potrawom ostrości i wyrazistości. Oto kilka najczęstszych zastosowań:
- Potrawy mięsne: świetnie nadaje się do przyprawiania mięsa, zwłaszcza drobiu, wołowiny, wieprzowiny, a także ryb. Można nim posypać mięso przed pieczeniem, grillowaniem albo smażeniem, aby nadać potrawie pikantny akcent.
- Zupy i gulasze: Dodatek pieprzu cayenne do zup (np. Meksykańskich czy azjatyckich), a także gulaszy podkreśla głębię smaku. Wystarczy szczypta, żeby rozgrzać potrawę i nadać jej wyrazistości.
- Sosy i dipy: Jest modnym elementyem sosów, takich jak sos Tabasco, salsa czy pikantne dipy. Dodaje się go w dodatku do sosów BBQ, majonezu czy jogurtów, by uzyskać ostrzejszy smak.
- Potrawy wegetariańskie: Pieprz cayenne rewelacyjnie komponuje się z warzywami. Można nim przyprawiać pieczone warzywa, sałatki, stir-fry oraz warzywne zupy kremy.
- Marynaty: Dodanie go do marynat do mięsa, ryb czy warzyw przed grillowaniem lub pieczeniem wzmocni smak i nada potrawom pikantności.
- Kuchnia międzynarodowa: Jest nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej, indyjskiej, tajskiej i kreolskiej. Stosowany jest w klasycznych daniach, takich jak curry, tacos, enchiladas, jambalaya, czy chili con carne.
- Napoje i desery: ale pieprz cayenne najczęściej kojarzy się z pikantnymi daniami, może być także dodawany do napojów (np. Lemoniada z imbirem i cayenne) czy czekolady, aby stworzyć niespodziewane, ostre akcenty w deserach.
- Dania na bazie jaj: Dodany do jajecznicy, omletu czy shakshuki, pieprz cayenne idealnie podkreśli smak i doda potrawom pikanterii.
Należy używać pieprzu cayenne z umiarem, ponieważ jego intensywność może zdominować smak potrawy. Starczy odrobina, by wzbogacić smak i nadać potrawie pikantności.
parametry zdrowotne pieprzu cayenne Pieprz cayenne ma mnóstwo parametry zdrowotnych, głównie dzięki występowaniu
kapsaicyny, związku chemicznego odpowiedzialnego za jego ostry smak. Oto niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych związanych z jego spożyciem:
1.
Wspomaga trawienie Pieprz cayenne stymuluje produkcję enzymów trawiennych i śliny, co może udoskonalać cykl trawienia i przyswajania części odżywczych. Kapsaicyna działa dodatkowo na układ pokarmowy, pobudzając perystaltykę jelit i uniemożliwiając problemom trawiennym, takim jak wzdęcia czy zaparcia.
2.
Przyspiesza metabolizm Kapsaicyna ma cechy termogeniczne, co oznacza, że może rozszerzać tempo przemiany materii i pomagać organizmowi spalać więcej kalorii. Z tego powodu pieprz cayenne jest czasami wykorzystywany w suplementach wspierających odchudzanie.
3.
Działa przeciwbólowo Kapsaicyna ma działanie przeciwbólowe. W preparatach miejscowych (kremy, maści) jest użytkowana do łagodzenia bólu stawów i mięśni, np. Przy artretyzmie czy bólu pleców. Kapsaicyna blokuje substancję P, neuroprzekaźnik odpowiedzialny za przesyłanie sygnałów bólowych do mózgu.
4.
Wspiera zdrowie układu krążenia Pieprz cayenne może pomóc w poprawie krążenia krwi, rozszerzając naczynia krwionośne i zniżając ciśnienie krwi. Mieści również związki, które mogą obniżać ryzyko zakrzepów, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca i udarów.
5.
Działa przeciwzapalnie Kapsaicyna ma silne właściwości przeciwzapalne, co może pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie, a tym samym w łagodzeniu objawów chorób przewlekłych, takich jak zapalenie stawów czy inne schorzenia zapalne.
6.
Wspomaga odchudzanie Pieprz cayenne może hamować apetyt, co przyczynia się do spożywania mniejszej ilości jedzenia. Równocześnie, dzięki działaniu termogenicznemu, może przyspieszać spalanie tłuszczu, wspierając cykl odchudzania.
7.
Wzmacnia odporność Pieprz cayenne jest bogaty w witaminę C i inne antyoksydanty, które wspomagają układ wytrzymałościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i wirusami.
8.
Pomaga w detoksykacji Kapsaicyna stymuluje krążenie krwi i powiększa produkcję potu, co może wspierać procesy detoksykacyjne organizmu, pomagając w usuwaniu toksyn.
9.
Łagodzi objawy przeziębienia i grypy Pieprz cayenne może przynieść ulgę w objawach przeziębienia, takich jak zatkany nos, dzięki swym właściwościom rozrzedzającym śluz. Kapsaicyna stymuluje także organizm do produkcji ciepła, co może pomóc w łagodzeniu gorączki.
10.
Może mieć działanie przeciwnowotworowe Wstępne badania sugerują, iż kapsaicyna może wpływać na komórki nowotworowe, spowalniając ich wzrost albo prowadząc do ich śmierci, potrzebne są dalsze badania, żeby w pełni potwierdzić te parametry.
Mimo tych licznych korzyści zdrowotnych, pieprz cayenne należy spożywać z umiarem, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym, gdyż może powodować podrażnienia żołądka.
Skąd pochodzi pieprz cayenne? Pieprz cayenne pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie był uprawiany i używany poprzez rdzennych mieszkańców tych terenów od tysięcy lat. Jego nazwa pochodzi od miasta Cayenne w Gujanie Francuskiej, choć sama roślina była znana i używana przez cywilizacje prekolumbijskie, takie jak Majowie i Aztekowie, istotnie wcześniej.
Papryczki cayenne zostały rozprzestrzenione na inne części świata przez europejskich odkrywców w czasach kolonialnych, zwłaszcza poprzez hiszpańskich i portugalskich żeglarzy. Wraz z odkryciem Nowego Świata, papryczki chili, w tym cayenne, trafiły do Europy, Afryki, Azji i Indii, gdzie ekspresowo zyskały popularność ze względu na swoje walory smakowe i parametry lecznicze.
Dziś pieprz cayenne jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie, m.in. W Indii, Meksyku, Stanach Zjednoczonych i w krajach afrykańskich i południowo-wschodniej Azji. Stał się on nieodłącznym elementem wielu kuchni na całym świecie.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z pieprzem cayenne, cynamonem i szczególnie popularną w Maroku ras el hanout. Smakują wspaniale a odrobina miodu dodaje potrawie dopełniającej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy poprzez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z pokaźnym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, dopóki nie będzie niezbędna. Czytaj dalej....
Zupa chili z kurczakiem, podawana z pikantnym kruszonym serem pleśniowym jest genialnym pomysłem na obiad. Nasz przepis jest przepyszny i niewątpliwie wrócisz do niego nie raz. Trzeba też pamiętać o tym iż jest niezwykle zdrowy! Nasza zupa doprawiona czosnkiem, kminkiem, papryką o oczywiście duża ilością naszego ulubionego sosu harissa. Pamiętaj aby powoli dodawać sos i sprawdzać za każdym razem poziom ostrości żeby był stosowny dla Twoich kubków smakowych. Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pieprz Cayenne 40g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.