Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to konwencjonalna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,obecnie jest nad wyraz popularny na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,klasycznie (i obecnie w wielu egipskich domach) jest wytworzony poprzez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah gwarantuje potężną mieszankę elementów odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy posiadają dużo zalet zdrowotnych, w tym ograniczają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Komponent ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym przez dłuższy czas, co może być znakomite, jeśli próbujesz schudnąć - zmniejszają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają również witaminę E, która może wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać zdrowe oczy,, a także niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie wynajdziesz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę bardzo dużo. Dużo zależy również od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to użycie przypraw dukkah jako dipu do swojego ulubionego ciasta (nad wyraz dobry jest z pitą, bułeczkami maślanymi lub chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nad wyraz prawidłowo sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka lub ryb. Sprawdza się również jako dodatek do hummusu. Świetnym zastosowaniem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł albo kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To niejednokrotnie zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Chociaż dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być używane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury lub profilu smakowego. Pisząc w wyjątkowo pokaźnym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych i nasion.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Egipski dukkah na bazie orzechów laskowych 1kg. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.