Cynamon Laski Cynamon laski użycie w kuchni Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Aromatyczny proszek o typowym korzennym zapachu uzyskuje się z kory drzewa zwanego cynamonowym. Stosuje się go typowo do przyprawiania wypieków i napojów. Można nim dodatkowo przyprawiać wszystkie potrawy słodzone, np. Budynie, napoje mleczne, ciastka, czekoladę. Niewielką liczba cynamonu dodaje się do gulaszu, baraniny, wołowiny, gotowanej ryby, szynki. Przyprawiamy nim także poncze i różnorodne napoje np. Colę. Oprócz niezwykłych walorów smakowych cynamon wykazuje na dodatek parametry lecznicze. Uniemożliwia chorobom serca i nadciśnieniu tętniczemu, przyśpiesza trawienie oraz wzmacnia pracę żołądka. Cynamon w laskach ma wielkie użycie w kuchni, jednocześnie w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Oto kilka przykładów jego użycia:
- Przyprawianie napojów:
- Herbaty i kawy: Laska cynamonu dodana do gorącej herbaty czy kawy nadaje napojowi miły, korzenny aromat.
- Grzane wino i poncz: Cynamon jest kluczowym składnikiem w przygotowywaniu grzanego wina (mulled wine) oraz rozmaitych ponczów, dodając głębi smaku.
- Gotowanie i pieczenie:
- Desery: Laski cynamonu można dodać do deserów takich jak kompoty, puddingi, czy choćby ciasta, aby wzbogacić je o charakterystyczny aromat.
- Gotowane owoce: Dodanie laski cynamonu podczas gotowania owoców, takich jak jabłka czy gruszki, powoduje, że nabierają one nieszablonowego smaku.
- Potrawy wytrawne:
- Kuchnia orientalna: Cynamon w laskach jest użytkowany w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, gdzie dodaje się go do curry, pilawów czy tagine.
- Gulasze i duszone mięsa: Dodanie cynamonu do gulaszy czy duszonych mięs, takich jak jagnięcina czy wołowina, nadaje potrawom nieszablonowy, korzenny aromat.
- Marynaty i zalewy:
- Marynowanie warzyw i owoców: Laski cynamonu są użytkowane do przygotowywania różnych marynat, które nadają warzywom i owocom nieszablonowy smak i aromat.
- Przetwory domowe: Cynamon jest dodatkowo używany w przetworach takich jak dżemy, konfitury czy kompoty.
- Podstawowy składnik aromatyczny:
- Sosy i zupy: Dodanie laski cynamonu do niektórych sosów czy zup, np. Zupy dyniowej, może wzbogacić ich smak.
- Ryż i kasze: Laska cynamonu może być dodana do gotującego się ryżu lub kaszy, co nadaje im delikatny, korzenny aromat.
Cynamon w laskach jest wyjątkowo wszechstronny i potrafi wzbogacić smak wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jego unikalny aromat jest nieprzystępny do zastąpienia innymi przyprawami, dlatego warto posiadać go pod ręką w kuchni.
Cynamon laski wpływ na zdrowie Cynamon i jego atrybuty zdrowotne. Jest on dobrze znany ze swych atrybuty obniżających poziom cukru we krwi. Oprócz dobrego wpływu na insulinooporność, cynamon może zniżać poziom cukru we krwi poprzez kilka innych mechanizmów.
wykorzystanie cynamonu w kuchni? Cynamon to ogromna zasobność jeżeli chodzi o wykorzystanie w kuchni. Używa się go do wyrabiania pieczywa takiego jak bułki cynamonowe, gorące bułki krzyżowe i bułki poranne. Wykorzystywany jest do wypieku ciasteczek, między innymi takich jak snickerdoodles, rugelach i baklava. Desery jabłkowe w głównej mierze posiadają dodatek cynamonu. Jeżeli chodzi o urozmaicenie produktów zawierających ten owoc pieczone jabłka, szarlotka, chipsy jabłkowe i kruszonka jabłkowa w dodatku z zasady są podawane z dodatkiem cynamonu.
Czy cynamon trzeba gotować? Nie, tej przyprawy nie trzeba poddawać obróbce cieplnej ponieważ cynamon jest bezpieczny i z łatwością dodawany do diety. Osoby z cukrzycą rodzaju 2 niezaprzeczalnie powinny używać tej przyprawy podczas przyrządzania swych posiłków.
Kiedy głównie stosuje się cynamon? Prawdopodobnie jest to najistotniej lubiana przyprawa do pieczenia. Cynamon jest wykorzystywany w ciastach, ciasteczkach i deserach na całym świecie. Cynamon jest dodatkowo używany w pikantnych daniach z kurczaka i jagnięciny z Bliskiego Wschodu. W kuchni amerykańskiej cynamon jest często łączony z jabłkami i wykorzystywany w innych daniach owocowych i zbożowych.
Przyprawy zniżające poziom cukru we krwi - cynamon laska Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu dobrego poziomu cukru we krwi. Według badań cynamon może pomóc zniżyć ryzyko cukrzycy rodzaju 2. Spomiędzy wszystkich ziół, cynamon jest najsilniejszym ziołem, które gromadzi polimer metylohydroksychalkonu, który stymuluje wchłanianie glukozy. Może na dodatek pomóc zmniejszyć poziom cukru we krwi, rozszerzając wrażliwość na insulinę, dzięki czemu insulina jest bardziej efektywna w przenoszeniu glukozy do komórek. Więcej danych na temat przypraw zniżających poziom cukru we krwi, w tym o lasce cynamonu wyszukasz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Oliwa z chili to doskonały dodatek do sałatek i wszystkiego typu potraw gdzie potrzebny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....
Nasz przepyszny napój to kremowy, wegański, bezmleczny przepis na gorące kakao z mlekiem owsianym. W skład jego wchodzi na dodatek kakao w proszku, ziarno kakaowca, cynamon i pasta z ziaren wanilii. To bogate, gorące kakao, które jesteś wstanie przygotować w ciągu zaledwie kilku minut, prędko stanie się Twoim ulubionym napojem! Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cynamon laski 50g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.