SONKO Pieczywo lekkie żytnie 170 g – nie tylko dla tych na dieciePieczywo żytnie jest lżejsze od klasycznego pieczywa pszennego. Jednakże jego unikalny smak może nie pasować wszystkim. Dlatego również wychodząc naprzeciw osobom, które chciałyby zwiększyć ilość żyta w swojej diecie, stworzyliśmy lekkie pieczywo żytnie o łagodnym smaku, które wciąż zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne parametry.Lekkie pieczywo żytnie – źródło fitoestrogenówŻyto mieści niemało cennych komponentów odżywczych, w tym: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
Zwłaszcza ten ostatni jest bardzo cenny w diecie, ponieważ przyczynia się do ochrony układu krwionośnego oraz jest jednym z głównych elementów budulcowych naczyń krwionośnych. Znamionuje je również obfity kompleks witaminowy, a w nim: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5), witaminy A, E, K i substancje takie jak betainę, luteinę i zeaksantynę, czyli trzy związki odpowiedzialne za zdrowy wzrok.Poza tym żyto gromadzi szerokie ilości fitoestrogenów, które w diecie pań odpowiadają między innymi za zmniejszenie dokuczliwych objawów w okresie okołomenopauzalnym, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi.
chronią także przed osteoporozą, chorobami sercowo-naczyniowymi (regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu), a także bronią i wzmacniają serce.Oprócz tego żyto ma dużo niższy indeks glikemiczny niż inne zboża i w ten sposób wspiera unormowanie glikemii organizmu i zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy rodzaju II.W skrócie: – wysoka zawartość błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– 1 kromka to ok.
20 kcal– konwencjonalny smak** zawiera naturalnie występujące cukry
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pieczywo lekkie żytnie 170 g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.