Koromé Pane Guttiau Nero - sardyński chleb- tradycyjny z oliwą z aktywnym węglem. Pane Carasau to kamień węgielny chleba stworzonego we Włoszech, a skrupulatnie na Sardynii. Jest on wytwarzany z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, gotowanej, opiekanej i rozdrobnionej na szczególnie cienkie arkusze, chrupiące po upieczeniu.
Jego nazwa wywodzi się od słowa Carasare, co w języku sardyńskim oznacza opiekanie, proces niezbędny do nadania mu charakterystycznej i unikalnej chrupkości i kruchości, która to cecha (poza minimalną grubością) właśnie go podkreśla. Nierzadko Pane Carasau nazywa się w pozostałych częściach Włoch - Carta Musica = papier nutowy.
komponenty: Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne.
składniki użyte do przygotowania Pane Carasau to po prostu mąka, woda, sól i drożdże. Proste, starożytne minimalistycznce, dzięki którym stosując proces wytwarzania przekazywany z pokolenia na pokolenie, osiągalne jest nadanie cieniutkim płatom pieczywa specyficznego smaku i konsystencji.
Pane Guttiau to odmiana tradycyjnego Pane Carasau, aromatyzowana solą i olejem. Ta niewielka, aromatyczna korekta poprawia smak sardyńskiego chleba, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym, otwierając drogę do nieskończonych eksperymentów gastronomicznych i zróżnicowanych sposobów jego spożywania.
elementy przepisu Pane Guttiau są zatem takie same jak w przypadku Carasau, z wyjątkiem naturalnych dodatków wybranych w celu nadania charakteru i smaku. Dlatego mąka z pszenicy durum nadal jest głównym elementyem tego produktu. Przepis i procedura, przekazywane rodzinom Sardynii z pokolenia na pokolenie, to prawdziwy sekret, który czyni Carasau i Guttiau tym, czym są.
tradycyjny, klasyczny Pane Guttiau aromatyzowany jest tylko oliwą z oliwek i solą. W sytuacji linii KOROME pomyślano o zwiększeniu doznań smakowych, proponując typy z dodatkiem papryczki chili, rozmarynu czy aktywnego węgla. Są to pyszne wariacje na temat sardyńskiego chleba, które dają jeszcze więcej możliwości łączenia tego fantastycznego jedzenia z wieloma najróżniejszymi potrawami, od przystawek przez dania główne a na deserach kończąc.
marka KOROME, sardyński firma Pane Carasau i Guttiau, w swym zakładzie nie produkuje ani nie używa do swej produkcji żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego co czyni sardyńskie chlebki tej marki przyjaznymi dla WEGAN.
wytwarzano we Włoszech.
MADE in Italy
Prodotto in Sardegna
produkt najwyższej jakości.
Opakowanie 250g
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Korome pane guttiau nero con olio di oliva prodotto in sardegna klasyczny chleb sardyński z oliwą z oliwek z aktywnym węglem 250g pudełko. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.