Bialetti Moka Timer Kawiarka elektryczna 6TZ - innowacyjność i wygoda
Elektryczna wersja kawiarki zaparzy genialną kawę nawet kiedy Ty śpisz. Wystarczy wcześniej zaprogramować kawiarkę na mocną godzinę i obudzisz się przy zapachu kawy.
Kawiarka zaparzy kawę w klasyczny włoski, domowy sposób. Ta tradycja sięga już stu lat! I pomimo upływającego czasu, wciąż znajduje nowych miłośników.
Design
wykonana z aluminium kawiarka o klasycznym kształcie konwencjonalnego modelu Dama.
Kawiarka jest ustawiana na podstawie wyprodukowanej z tworzywa, która jest wyposażona również w czytelny wyświetlacz.
Funkcjonalność
W kawiarce Moka Timer 6TZ zaparzysz kawę do 6 filiżanek nieznacznych espresso - jej objętość to 300 ml.
Jeśli lubisz większą ilość kawy, kawy będzie wystarczająco dużo do wypełnienia dwóch charakterystycznych filiżanek cappuccino (2x150 ml). Ewentualnie, możesz przygotwać przy pomocy tej kawiarki dowolną inną kompozycję, np 3 filiżanki cappuccino, gdzie będzie miejsce na dolanie mleka, lub 1 całkowitą filiżankę kawy czarnej i dwóch cappuccino z większą ilością mleka.
- Kawiarki są zaprojektowane tak, by przygotowywać w nich określoną przez producenta ilość kawy. Wybierając jej rozmiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
- 1TZ = 50 ml kawy
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci trzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, ale grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20gr kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz wykorzystać zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu adekwatnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
- jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej nieznacznie mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz doskonałą dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym niemało frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- teraz skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest szczególnie ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się adekwatne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Zachęcamy do próbowania różnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, że odkrywamy jej różnorodne oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Elektryczna kawiarka "moka timer". Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.