asygnowana odcieniowi Peach Fuzz, znanego dzisiaj jako odcień Roku 2024, kawa ta została poddana absolutnie wyjątkowej obróbce nazwanej „peach co-fermentation". Czy należysz do osób, którym wyczucie nut smakowych wymienionych na opakowaniu kawy przychodzi z trudem? Zaufaj nam: tak kawa na 100% będzie wyjątkiem. Dzięki specjalnej metodzie obróbki po zaparzeniu kawa odkrywa naturalny smak nektaru brzoskwini, egzotycznego mango i słodkiego karmelu. Będziesz się zastanawiać, czy naprawdę pijesz kawę!Ta limitowana kawa dotarła do nas aż z kolumbijskiego regionu Huila, gdzie położona jest farma „Monteblanco". Jej właściciel, Rodrigo Sanchez od lat eksperymentuje z postępowymi metodami obróbki, w poszukiwaniu niespotykanych smaków. Odnosi w tym niemałe sukcesy: wysiłek Rodrigo został nagrodzony wieloma nagrodami!nieszablonowa metoda obróbki: „peach co-fermentation".Obróbka kawy przez dodanie do niej owoców to stosunkowo nowy wynalazek, który rozbudził ciekawość tysięcy wielbicieli kawy na całym świecie i zachwycił setki podniebień. Jak to się robi?Rodrigo Sanchez do tej mieszanki wybrał dwie odmiany arabiki: Bourbon i Caturra ze względu na ich uniwersalność i żywą, naturalną słodycz. Słodycz ta wytwarza wyśmienite warunki dla różnych mikroorganizmów takich jak lactobacillus i saccharomyces cerevisiae, które podczas fermentacji wykonują swoje zadania.Zanim jednak zapoczątkuje się cały cykl, owe mikroorganizmy (pozyskiwane z roślin kawowca rosnących na plantacji) są mieszane z brzoskwiniami, owocami tropikalnymi i nektarem owocowym. Owocowy roztwór fermentuje następnie przez 8 dni aż do uzyskania stosownego stężenia stopni Brixa i wartości pH.Zbierana ręcznie kawa jest następnie mieszana z roztworem i przechowywana w zamkniętych pojemnikach przez 150 godzin. Poziomy Brixa i wartość pH są poprzez cały czas monitorowane, żeby zapewnić optymalne warunki do rozwinięcia się słodyczy i nut owoców tropikalnych.Ziarna są następnie suszone na słońcu aż do uzyskania wyśmienitego poziomu wilgoci 10-11% - potem mogą być wypalane!*****Kraj | KolumbiaRegion | Huila Farma | „Monteblanco" zarządzana poprzez Rodrigo Sanchez aWysokość n.p.m. | 1730 mOdmiany arabiki | Bourbon, Caturra Obróbka | Myta, peach co-fermentationProfil palenia | ŚredniNuty smakowe | Brzoskwinia, mango, karmelRekomendowane metody parzenia: wszystkie ręczne metody parzenia (V60, Chemex, itd.), jak i przenie prosto w kubku. Elementy: zmielone, palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać zamkniętą w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kawa mielona z limitowanej edycji coffee of the year 2024 peach fuzz, 200 g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.