Divella riso Carnaroli to ryż o niedługich i pulchnych ziarnach, perfekcyjnych do risotto. Podobnie jak ryż arborio jest uprawiany w regionie Piemontu i Lombardii w północnych Włoszech. Jest uważany za jeden z najkorzystniejszych odmian ryżu, znakomity do wszystkiego rodzaju risotto. Carnaroli nazywany jest "kawiorem ryżu". Ziarna Carnaroli są pokaźniejsze od większości odmian ryżu białego, lecz mimo to są tak samo kremowe i mają konkretną konsystencję po ugotowaniu. z łatwością wchłania wodę, a kremowa konsystencja i wyjątkowy smak utrzymuję się podczas gotowania. Ryż Carnaroli jest przeważnie droższą odmianą większości popularnych rodzajów, natomiast z całą pewnością warto zapłacić odrobinę wiecej i radować się genialnie udanym i aromatycznym risotto. Klasycznie używa się go do przygotowania risotto, nieco różni się od bardziej powszechnego ryżu - Arborio, gdyż ma wyższą zawartość skrobi, twardszą konsystencję i dłuższe ziarno.
Włoska marka Divella powstała w 1890 roku, kiedy to Francesco Divelli stworzył swój pierwszy młyn do mielenia pszenicy w Rutigliano, minimalnym miasteczku rolniczym w prowincji Bari we Włoszech. Divella jest jednym z najmocniej znanych producentów makaronu z pszenicy durum.
Divella to symbol dobrego smaku i wysokiej jakości.
Waga netto: 1kg
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Divella makaron muszelki margheritine 60 italy 0.5 kg. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.