Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich: Chin, Indii, Tajwanu. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą albo ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej - najczęściej do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Proces pozyskiwania Oolong jest wyjątkowo niełatwy, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Początkuje się suszeniem liści na słońcu albo wietrze, a kończy prażeniem. To właśnie dzięki tej ostatniej fazie, tzw. Niebieską herbatę odróżnia od czarnej – jest przez to pokaźnie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka. Oolong cechuje także wysoka zawartość tanin, a także garbników roślinnych. Mieści tylko śladowe ilości kofeiny. Oolong znamionuje się łagodnym smakiem, o nutach słodkawych, a choćby owocowych.
70 g.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Oolong herbata czerwona liściasta. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.