Proszę przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie trzeba dekantować przed podaniem.Celestino Gaspari założył Zyme w swym garażu w 1999 roku po wielu latach pracy z legendarnym winiarzem Giuseppe Quintarellim, którego córkę Celestino później poślubił.
Celestino pochodził ze środowiska rolniczego i szybko nauczył się robić atrakcyjne konwencjonalne wina Amarone i Valpolicella pod okiem Giuseppe. Następnie spędził czas pracując jako konsultant winiarski i pomógł uruchomić kilkanaście winnic w Veneto, zanim zdecydował się skupić na własnym projekcie.Valpolicella Superiore od Celestino powstaje w konwencjonalny sposób z winogron Corvina, Corvinone i Rondinella, które są dokładnie zbierane ręcznie.
Winogrona są następnie fermentowane, a druga fermentacja odbywa się w styczniu przy użyciu skórek winogron pozostałych po jego winie Amarone, żeby dodać winu uzupełniającej złożoności i wagi. Kolejnym krokiem jest dojrzewanie wina w obszernych beczkach z dębu slawońskiego przez 2 lata, zanim zostanie ono zabutelkowane i przejdzie kolejne 6 miesięcy leżakowania w butelce.
W wyniku tego niełatwego procesu powstaje soczyste, głębokie w smaku wino, które eksploduje aromatami dzikich jagód, śliwek i czerwonych wiśni wraz z nutami suszonych ziół, słodkich przypraw i wanilii.
Pełne ciało, jasna świeżość i umiarkowane taniny sprawiają, że jest to doskonały partner dla wędlin, serów i świeżych makaronów podawanych z bogatym sosem pomidorowym.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Valpolicella Superiore 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.