Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 7 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Plavac Mali, od wieków pijany poprzez dalmatyńskich rybaków i rolników, jest wiodącą chorwacką odmianą czarnych winogron i uważa się, iż jest spokrewniony z kalifornijskim Zinfandelem i włoskim Primitivo.
Ten wspaniały przykład został wykonany poprzez utalentowanego winiarza Zlatana Plenkovica z najwyższej jakości winogron uprawianych na słonecznej wyspie Hvar. Tutaj ciepłe lata i chłodząca morska bryza są znakomite do produkcji złożonych, godnych starzenia czerwonych win o odważnym profilu smakowym i poprawnie rozwiniętych taninach.
Po winifikacji wino dojrzewa w nowych i używanych dębowych beczkach przez 18 miesięcy, a następnie dojrzewa w butelce przez 6 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek. W nosie bogate nuty dojrzałej śliwki, czarnej wiśni i ziemi, które na podniebieniu przechodzą w pikantne nuty ciemnych jagód i słodkiego cynamonu.mocna struktura, odważny owocowy charakter i imponująco długi finisz wskazują, że jest to wino, które z wdziękiem będzie się starzeć przez następną dekadę, jeśli będzie przechowywane w warunkach piwnicznych.
Jeśli nie posiadają Państwo cierpliwości, żeby czekać tak długo, ten potężny Plavac Mali jest też rewelacyjny do podawania teraz z dużymi i bogatymi w smaku potrawami, takimi jak wołowina bourguignon, coq au vin lub stek z frytkami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Plavac barrique 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.