Przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Pochodzące z doliny Yarra Valley w australijskim stanie Wiktoria czerwone wino Yarra Yering Dry Red No 1, towar firmy Sarah Cowe, gwarantuje najkorzystniejsze doznania dla entuzjastów czerwonego wina.
Nieco stronniczy sommelier przyzna temu średnio treściwemu szkarłatowi ocenę 99, lecz łącznie 140 krytyków przyznało mu 93. Jako zdobywca trofeum, to czerwone wino jest bez dwóch zdań w pierwszej piątce wśród wyrafinowanej serii win pochodzących z Yarra Yering, najmocniej kultowej winnicy w regionie.
Ta płynna mieszanka Cabernet, Merlot, Malbec, Cabernet Franc i Petit Verdot bez wątpienia zasługuje na swój szum.W aromacie Yarra Yering Dry Red No 1 dominują nuty łagodnego tytoniu, jeżyn, suszonych ziół, czarnej porzeczki, cedru i jodu.
Subtelne akcenty mineralnej kwasowości nieprzeciętną równowagę w tle. Wino jest gładkie i wyrafinowane, a na podniebieniu wyczuwalny jest długi, kwasowy finisz. Ręcznie zbierane winogrona są zbierane i mieszane w proporcjach 66% cabernet, 16% merlot, 15% malbec, 3% Petit Verdot.
Po ręcznym sortowaniu poszczególne partie są fermentowane w śladowych fermentatorach, przy czym porcje Cabernet spędzają dłuższe okresy ze skórkami. Poszczególne elementy są przechowywane w oddzielnych dębowych beczkach poprzez 15 miesięcy przed dojrzewaniem.
Wino to wynagradza cierpliwość jakością i elegancją. Korzystnie komponuje się z wołowiną i dziczyzną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dry red no 1 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.