Przechowywać w piwnicy do 7 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Nazwa Yangarra pochodzi od aborygeńskiego słowa oznaczającego "z ziemi", co jest ukłonem w stronę wysiłków winiarni, aby pracować w harmonii z Matką Naturą, gdy tylko jest to realne.
250 akrów posiadłości znajduje się w podregionie Blewitt Springs w północno-wschodnim rogu McLaren Vale i jest poprzecinane strumieniami, obszarami roślinnymi i korytarzami przyrodniczymi, żeby pomóc zachować różnorodność biologiczną.
Posiadłość certyfikat organiczny i biodynamiczny, a dużo winorośli to tradycyjne krzewy posadzone już w 1946 roku.Wina Shiraz wykonane poprzez Yangarra różnią się od klasycznego, obfitego i odważnego stylu McClaren Vale dzięki chłodniejszemu klimatowi.
Winogrona do tego wina pochodzą z 20-letnich winorośli położonych w Kangarilla, które są precyzyjnie sortowane i selekcjonowane przed winifikacją. Owoce są fermentowane w otwartych zbiornikach przy użyciu dzikich drożdży, żeby nadać winu unikalną osobowość.
Młode wino jest następnie starzone w beczkach z francuskiego dębu poprzez 12 miesięcy i butelkowane bez finiszu. W nosie dominują bogate, gęste ciemne owoce, a następnie delikatne nuty tostów, zimowych przypraw i pikantnych ziół.
Na podniebieniu pokaźne, pełne ciało uzupełnione konkretnymi taninami i korzystnie rozwiniętą strukturą. Aromaty dojrzałych owoców utrzymują się na języku, kończąc się długim, pikantnym finiszem, który zachęca do kolejnego łyku.
Wino można przechowywać w piwnicy jeszcze przez kilka lat lub delektować się nim już dzisiaj z grillowanymi mięsami, stekami albo świeżym makaronem z bogatym sosem ragu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Shiraz 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.