Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Założona w latach 70-tych przez Irlandczyka Dr Johna Lagana, winiarnia Xanadu stała się jednym z najlepszych producentów w Margaret River w ciągu ostatnich kilku dekad.
Niezwykła nazwa posiadłości pochodzi od XIX-wiecznego wiersza Samuela Colerdige'a o legendarnej stolicy Kubla Khana, idyllicznego opisu, który przypomniał Laganowi o jego nowo przyjętej australijskiej ojczyźnie.Dzięki ciepłemu śródziemnomorskiemu klimatowi, który jest łagodzony przez chłodzącą morską bryzę z pobliskiego wybrzeża, panują tu nieprzeciętne warunki do produkcji wina klasy premium.
Owoce do produkcji tego wina pochodzą z winnic Xanadu Stevens Road i Boodjidup w podregionie Wallcliffe w Margaret River. 15% owoców fermentuje w nowych beczkach z francuskiego dębu, a pozostała część fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie przenosi się do dębowych beczek na 14 miesięcy starzenia.W nosie wyczuwalne są soczyste nuty cassis, jeżyn, goździków i ciemnej czekolady, a pierwszy łyk ujawnia żywą kwasowość, konkretne taniny, średnie ciało i utrzymujące się nuty przypraw, pieczonej ziemi, skóry i zmiażdżonych dzikich jagód.
Intensywność smaku powoduje, iż ten wyrazisty Shiraz rewelacyjnie nadaje się do dań z czerwonego mięsa, takich jak bogate gulasze wołowe, steki z dziczyzny, a nawet żeberka z grilla.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Shiraz 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.