Proszę pić dzisiaj. Podawać schłodzone. Maison Vitteaut Alberti z siedzibą w Rully, małej wiosce na Côte Chalonnaise, utrzymuje swoją reputację doskonałości w produkcji Crémant de Bourgogne od 1951 roku, kiedy to Lucien Vitteaut i jego żona Agnès Alberti założyli ją.
Jego syn Gérard przejął winiarnię w 1969 roku, a od 2010 roku posiadłością zarządza jego córka Agnès. Dom ma około 23 ha winorośli w Côte Chalonnaise i Hautes-Côtes de Beaune, produkując winogrona Chardonnay, Pinot Noir i Aligoté do idealnych win musujących.Cuvée Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Methode Traditionelle to wyrafinowana i czysta mieszanka białych winogron pochodzących z Cote Chalonnaise.Wino wykonane jest według konwencjonalnej metody, z drugą fermentacją w butelce i leżakowane przez 3 lata w klimatyzowanych kamieniołomach w temperaturze 15 stopni.W kieliszku wino demonstruje ładny jasnozłoty kolor i delikatne bąbelki.
Jego aromaty białych dojrzałych owoców są wspierane przez cytrusowe nuty grejpfruta i skórki pomarańczowej. Na podniebieniu wino jest żywe i harmonijne z lekko gorzkimi akcentami i miłą krągłością.
Finisz jest wysmakowany i trwały, a towarzyszy mu przyjemna mineralność. Podawać w temperaturze 7-8°C jako aperitif albo z lekkimi przystawkami i przekąskami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Methode Traditionnelle Blanc de Blancs, FR-VA-NV0005. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.