Proszę cieszyć się nim teraz lub przechowywać w piwnicy przez kilka lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Vine Ponto's Kisi Qvevri to wytrawne bursztynowe wino: fermentowane w glinianych garnkach poprzez 6 miesięcy, przed dalszym starzeniem w dębowych beczkach.
Wyczuwalne są w nim nuty suszonych moreli, fig, miodu gryczanego i owoców z sadu, wraz z nutą dymu i mineralności. Kisi to odmiana winogron pochodząca z Gruzji, która aktualnie odradza się po prawie całkowitym wyginięciu.Vine Ponto znajduje się w gruzińskiej stolicy wina, Telavi, w słynnym regionie Kakheti.
Region ten jest zdefiniowany poprzez potężną dolinę rzeki Alazani i pobliskie pasmo górskie Tsiv-Gombori, które tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli. Główny winiarz Giorgi Bakuradze dąży do zachowania i ulepszenia tradycyjnych gruzińskich metod produkcji wina, używając glinianych garnków qvevri i stosując metody śladowej interwencji.
To bursztynowe wino początkuje się od pełnego aromatu moreli, suszonych ziół, persymony i prażonych migdałów. Jest należycie zbalansowane, proponując zarówno pikantne, jak i owocowe niuanse. W miarę otwierania się wyczuwalne są dodatkowo nuty czarnej herbaty i balsamiczne.
Jest to zagadkowe bursztynowe wino, demonstrujące świeży i rustykalny fason, który jest specyficzny dla Gruzji. Proszę rozważyć połączenie go z orzechami, twardym serem albo daniami z Bliskiego Wschodu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kisi qvevri 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.