Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Z zniewalającą scenerią w pobliżu doskonałych Andów, Vina von Siebenthal w chilijskiej dolinie Aconcagua została założona przez szwajcarskiego prawnika Mauro von Siebenthala.
Mauro odwiedził ten obszar w latach 90. I natychmiast zdał sobie sprawę, iż to miejsce może pomóc mu spełnić marzenie o produkcji własnych win. Przeprowadził się na stałe do Chile w 2009 roku i rzucił się w wir sadzenia winnic w swej nowej posiadłości i renowacji wytwornego wiejskiego domu z epoki kolonialnej, który jest siedzibą winiarni.Flagowym winem Mauro jest Montelig, butelkowane z jednej winnicy, wyprodukowane z winorośli posadzonych na wzgórzu w 1998 roku.
Nazwa wina pochodzi od hiszpańskiego słowa oznaczającego górę, "monte", w odniesieniu do Andów i "llg", które jest przedinkaskim rdzennym słowem oznaczającym światło. Jest to mocna, mocna mieszanka Cabernet Sauvignon, Petit Verdot i Carmenere, które rozwijają się w długie, gorące lata i chłodniejsze noce dzięki chłodzącym bryzom z pobliskich Andów.
pociągającye nuty borówki, cassis, czarnej śliwki i ciemnej wiśni definiują nos, w trakcie gdy na podniebieniu pojawiają się nuty suszonych ziół, pieczonej ziemi i prażonych przypraw z 25 miesięcy starzenia w dębowych beczkach.
Finisz jest mocny z nutami wanilii, cynamonu i goździków, a także delikatną kwasowością, która zachęca do kolejnego łyku. Proszę pić dzisiaj z szerokimi daniami z czerwonego mięsa lub przechowywać w piwnicy poprzez kolejną dekadę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Montelig 2014. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.