Pić dzisiaj do 2029 roku. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Ten wyrazisty blend w stylu Bordeaux jest owocem współpracy jednego z najstarszych chilijskich producentów, Vina San Pedro, z Chateau Dassault, cenioną posiadłością Grand Cru w Bordeaux.
Vina San Pedro została założona w dolinie Curicó w 1865 roku poprzez prekursorską rodzinę, która jako jedna z pierwszych eksperymentowała z sadzeniem odmian winogron ze Starego Świata w tym regionie. Ta butelka pochodzi ze specjalnie wyselekcjonowanych winnic obsadzonych starymi winoroślami, które nadają winu niesamowitą głębię smaku i moc.
Cabernet Sauvignon jest dominującym składnikiem mieszanki wraz z mniejszą proporcją Syrah, Petit Verdot i Cabernet Franc. Winogrona są dokładnie zbierane ręcznie, a młode wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu poprzez 14 miesięcy.
Każdy ze części wina jest winifikowany i dojrzewa oddzielnie, a następnie mieszany przez winiarza przed butelkowaniem. Wynikiem jest żywe i soczyste czerwone wino, które świetnie pasuje do wędlin, serów i dań z czerwonego mięsa.
W nosie wyczuwalne są nuty czarnej wiśni, cassis i rozgniecionych jagód, a pierwszy łyk ujawnia bogate, pełne ciało, gładką konsystencję i miękkie taniny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Altair sideral 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.