Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 6 lat. Podawać schłodzone. Z oszałamiającą scenerią tuż pod majestatycznymi Andami w dziewiczej dolinie Maipo w Chile, Vina Aquitania została założona w 1990 roku poprzez dwóch znanych winiarzy z Bordeaux, Bruno Pratsa i Paula Pontalliera oraz ich chilijskiego przyjaciela, Felipe de Solminihaca.
Projekt rozpoczął się od 18 hektarów ziemi w Quebrada de Macul, gdzie początkowo sadzono przede wszystkim Cabernet Sauvignon wraz z niewielką ilością Merlot i Carmenere. To zachwycające Chardonnay pokazuje czystość i jakość terroir posiadłości, proponując progresywne podejście do tej wszechobecnej odmiany winogron, która występuje na całym świecie.
Owoce są winifikowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej i pozostawione do starzenia na osadzie poprzez 5 miesięcy przed butelkowaniem. Dzięki temu jasne owocowe smaki dominują na podniebieniu, stwarzając lekkie i gustowne Chardonnay, które rewelacyjnie pasuje jako aperitif.Z kieliszka wyłaniają się nuty grejpfruta, mango i papai, a następnie kremu, białych brzoskwiń i moreli.
Pierwszy łyk ujawnia przepyszną kwasowość, sporo intensywnych smaków cytrusów i owoców sadowniczych i czyste, czyste wykończenie. Proszę konsolidować z liściastymi sałatami, zapiekanymi makaronami, owocami morza albo grillowanymi rybami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sol de Sol Chardonnay 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.