Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 7 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.To wyśmienite Amarone powstało z winogron uprawianych głównie w winnicy Pojega należącej do rodziny Rizzardi. Tutaj dojrzałe winorośle przeciętnie 30 lat i są sadzone na glebach gliniastych i wapiennych, które pomagają w tworzeniu intensywnych w smaku i precyzyjnych win Amarone.
Wszystkie winogrona do Villa Rizzardi Amarone są zbierane ręcznie i przechodzą rygorystyczny cykl selekcji w winnicy.Po zbiorach winogrona są suszone w należycie wentylowanym pomieszczeniu w konwencjonalny dla Amarone sposób poprzez trzy i pół miesiąca, aż zamienią się w rodzynki.
Następnie winogrona są powoli fermentowane poprzez miesiąc, żeby wydobyć ze skórek sporo smaku, koloru i taniny. Kolejnym krokiem w procesie produkcji wina jest 12 miesięcy dojrzewania w śladowych dębowych beczkach, a następnie dopełniające 24 miesiące leżakowania w pokaźnych 25-litrowych beczkach.
efektem jest bogate Amarone, które zachowuje rewelacyjną równowagę między bogatymi, soczystymi smakami owoców i świeżą kwasowością. Szerokie, pełne ciało, miękkie taniny i konkretna struktura powodują, iż wino to jest perfekcyjnym partnerem dla obszernych gulaszy wołowych i mięsnych dań z makaronu.
Villa Rizzardi Amarone jest w dodatku znakomitym kandydatem do dłuższego starzenia w piwnicy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Villa Amarone Della Valpolicella Riserva 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.