Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Dekantować poprzez 2 godziny lub dłużej przed podaniem.Jest to najwyższej klasy wersja Saint Emilion, składająca się w 80% z Merlot i 20% Cabernet Franc, skategoryzowanych z winnicy w sercu słynnej apelacji Bordeaux.
oferuje fascynujący nos jeżyny, maliny, cassis i czekolady, z warstwami grafitu, skóry i suszonych ziół.Vieux Chateau Mazerat to jeden z najkorzystniejszych projektów Jonathana Maltusa w Saint Emilion, położony na wschód od Angélus.
Obejmuje w sumie 5 hektarów i podobnie jak inne zmniejszone projekty Maltusa (w tym Le Carré i Les Asteries), jest fermentowany i butelkowany w siedzibie Chateau Teyssier na prawym brzegu Gironde. To wino Grand Cru zaczyna się od mięsistego, pełnego podniebienia, prezentując gęste taniny i żywą kwasowość.
Jednak pomimo swojego dużego charakteru, nadal zachowuje konwencjonalną jedwabistość prawego brzegu. W smaku można odkryć żujące, satysfakcjonujące nuty czarnej wiśni, dojrzałej śliwki i cassis, z silnymi drugorzędnymi nutami kakao, lukrecji, czarnej oliwki i mineralności kruszonego kamienia.
Kończy się długofalowym, pikantnym finiszem. Smaczne w młodości, ale może być jeszcze starzone przez 20 lat albo dłużej od daty butelkowania. Proszę rozważyć połączenie tego wina z osso bucco, prime rib albo bogatym gulaszem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vieux chateau mazerat saint emilion grand cru 2011. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.