Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba dekantować, lecz najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem. Rodzinna, naturalna winiarnia Vallana znajduje się w Alto Piemonte w miejscowości Maggiora.
Rodzina ma długą tradycję winiarską obejmującą sześć pokoleń i około 2 wieki. Tutaj, w tym mniej znanym regionie Piemontu, winnice cieszą się subalpejskim klimatem oraz złożonym i niemal unikalnym terroir, generowanym poprzez występowanie superwulkanu, odkrytego w 2009 roku.
producent, solidnie zaangażowana w produkcję win, które najlepiej wyrażają te terytoria, jest dziś prowadzona przez Francisa i Marinę Fogarty. Barbera jest typowo sadzonym szczepem w Piemoncie i może tworzyć wina, które są szeroko popularne ze względu na ich nieskomplikowany do picia charakter i wszechstronność w łączeniu z jedzeniem.
To wino, pochodzące z obszaru Colline Novaresi, jest pod wpływem bliskości Alp i ma żywą kwasowość. Wino jest winifikowane i starzone w cemencie, żeby zachować owocowy i świeży charakter wina. Vallana Barbera ujawnia aromatyczny profil z nutami wiśni i jagód, czarnego pieprzu i ziemistych nut.
Na podniebieniu ma przeciętne ciało i zaskakującą kwasowość, która daje orzeźwiającego kopa. Taniny są prawidłowo zintegrowane, a finisz jest długi i lekko balsamiczny. Jest to wino gotowe do picia już teraz, lecz jego kwasowość pozwoli mu poprawnie się starzeć przez kilka lat.
Proszę spróbować z grillowanymi kiełbaskami, pieczoną kaczką lub wędzonym kozim serem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbera 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.