Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Podawać schłodzone. Zlachetna rodzina Uberti uprawia winogrona od co najmniej 1793 roku w gminie Ebrusco w Lombardii. W 1980 roku G. Augustine Uberti i jego żona Eleanor podjęli skok wiary i zaczęli produkować własne wina musujące z zaledwie 9 hektarów winnic.
aktualnie posiadłość zadowala się reputacją jednego z najszczególniej szanowanych producentów Franciacorta, a w ostatnich latach do pary dołączyły ich córki Silvia i Francesca.To delikatne cuvee powstaje z mieszanki winogron Chardonnay i Pinot Noir, które są dokładnie selekcjonowane z najlepszych winnic w regionie.
Winogrona do tego wina są zbierane ręcznie i poddawane długiemu i powolnemu procesowi fermentacji w butelce, znanemu jako metoda klasyczna. Następnie wino dojrzewa na osadzie drożdżowym poprzez minimum 48 miesięcy, by nadać mu typową złożoność i głębię smaku.
W kieliszku proszę spodziewać się intensywnego złoto-żółtego odcienia z delikatnymi bąbelkami aromatów dojrzałych owoców, orzechów laskowych i brioszki. Na podniebieniu Sublimis jest pełny i należycie zbudowany, o kremowej konsystencji i trwałym wykończeniu.
prawidłowo komponuje się z szeroką gamą dań, od owoców morza i skorupiaków po drób i dziczyznę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Franciacorta sublimis 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.