Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Podawać schłodzone. Rodzina Uberti może prześledzić swój rodowód uprawy winorośli od 1793 roku w gminie Ebrusco w Lombardii, lecz dopiero w 1980 roku G. Augustine Uberti i jego żona Eleanor zaczęli produkować wina musujące Franciacorta ze swoich 9 hektarów winnic.
Z biegiem lat stali się znani jako jeden z najlepszych producentów Franciacorta, a dziś pracują wraz z córkami Silvią i Francescą w rodzinnym biznesie.Comari del Salem to ich flagowe wino musujące z pojedynczej winnicy pochodzące z cennej działki, która została pierwotnie zakupiona poprzez rodzinę od syna lokalnej położnej albo "comari".
Motyw ten przewija się na uderzającej etykiecie, na której widnieje wizerunek kuli ziemskiej obejmowanej przez Matkę Ziemię, która pomaga ożywiać rzeczy podobnie jak położna.Winogrona Chardonnay i Pinot Bianco dedykowane do tego cuvee są ręcznie zbierane i precyzyjnie sortowane przed fermentacją w zbiornikach ze stali rdzoodpornej i dębowych beczkach.
Następnie wino dojrzewa przez 48-60 miesięcy po fermentacji, by dodać dopełniającej złożoności i bogatej, kremowej konsystencji. W nosie urzekające nuty jasnych cytrusów, zielonego jabłka i owoców sadu, a pierwszy łyk ujawnia gładką piankę, przepyszną świeżość i lekki, wytworny finisz.
Podawać jako wyrafinowany aperitif albo uroczysty dodatek do kanapek, świeżych owoców morza, sushi lub grillowanych ryb.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Franciacorta comari del salem 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.