Przechowywać w piwnicy do 4 lat. Podawać schłodzone. Ta rodzinna winiarnia trzeciego pokolenia położona jest na wschodnich wzgórzach Friuli i specjalizuje się w produkcji żywych białych win i eleganckich, ziemistych czerwonych.
Posiadłość została założona w latach 60-tych poprzez Min Zorzettig, lecz dopiero w latach 90-tych jego wnuki zdecydowały się kompletnie odnowić winiarnię i przesadzić winnice,skupić się na produkcji wysokiej jakości, a nie ilości.
Plony zostały zmniejszone, 70 hektarów winorośli jest uprawianych ręcznie, a do fermentacji używa się rodzimych drożdży. Ten żywy Sauvignon Blanc pochodzi z tarasowych winnic, które działają jak pułapka na słońce w miesiącach letnich, pomagając w pełni dojrzeć owocom.
Tutejsze gleby to oryginalna mieszanka margla i piaskowca, która lokalnie znana jest jako "ponc"A i nadaje winom niezwykłej świeżości i elegancji. W winiarni winogrona są tłoczone i fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze.
Młode wino leżakuje na osadzie drożdżowym poprzez zimę przed butelkowaniem. Klasyczne nuty zielonego jabłka, świeżo ściętej trawy, owoców pestkowych i cytrusów definiują nos, w trakcie gdy podniebienie proponuje rześką świeżość, lekkie ciało i czyste i szykowne wykończenie.
idealny aperitif na słoneczny wieczór albo partner do grillowanych ryb, owoców morza, pieczonego kurczaka lub sałatek liściastych.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sauvignon Blanc 2023, IT-NE-230002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.