Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Dekantować poprzez godzinę lub dłużej przed podaniem.Lodano Rosso to ciekawa czerwona mieszanka, pełna nut jeżyn, wiśni, pieprzu i uderzających niuansów goździków i czarnych oliwek.
Składa się w 60% z Petit Verdot i 40% Merlot, uprawianych na gliniastych glebach w regionie Alta Maremma w Toskanii.Jest to artykuł Tua Rita, toskańskiej winiarni założonej poprzez duet męża i żony, Ritę i Virgila, w 1984 roku.
Pomimo produkcji poważnych czerwonych win, wszystkie posiadają świeży, łatwy charakter, dzięki bliskości winnicy do wietrznego zachodniego wybrzeża Włoch. Tua Rita ma w sumie 60 hektarów winnic, rozłożonych na pasie ziemi pomiędzy Morzem Tyrreńskim a pofałdowanym, bogatym w minerały Colline Metallifere.Wino jest żywe i pełne w ustach, ze złożonymi nutami wiśni, jeżyn, malin, goździków i czarnego pieprzu.
Ma mocną strukturę, z aksamitnymi taninami i jasną kwasowością. Ziemiste, koliste nuty skóry i czekolady pojawiają się na finiszu, dodając pikantnego akcentu. Owoce dojrzewały przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, nadając każdej butelce taninową, dębową strukturę.
Najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, z bogatymi kawałkami dziczyzny, pikantnymi kiełbaskami albo gulaszem wołowym.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Lodano rosso 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.