Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie wymaga dekantacji.Położona na Santorini winiarnia Kanava Chrissou Tselepos narodziła się ze współpracy enologa Yiannisa Tseleposa, właściciela posiadłości o tej samej nazwie w Arkadii, z rodziną Chrissou z Santorini.
Siłą napędową tego projektu było niekończące się poszukiwanie nowych horyzontów w branży winiarskiej przez Yiannisa Tseleposa, a także marzenie rodziny Chrissou o wykorzystaniu swych winnic w Pyrgos, Emporio i Mega.
Ich ostatecznym celem jest produkcja wysokiej jakości win, wyrażających najkorzystniejszy potencjał winiarski Santorini.Nychteri to najmocniej tradycyjne i znane białe wino Santorini, wytworzone z wyjątkowo dojrzałych winogron Assyrtiko, tradycyjnie tłoczonych w nocy.
Winogrona, pochodzące z obszaru Pyrgos, zbierane są ręcznie. Fermentacja alkoholowa odbywa się w dębowych beczkach, w temperaturze 15-16 ° C, po czym następuje okres starzenia poprzez 8 miesięcy na osadzie.Jest to wino o nieszablonowej intensywności.
W nosie wykazuje dobrą złożoność aromatów z karmelizowanymi cytrusami, plastrem miodu, prażonymi orzechami, masłem i wanilią. W ustach jest żywiołowe i kanciaste, z wyśmienitą koncentracją i trwałym finiszem.
Jest to wino gastronomiczne o niebanalnej osobowości i dobrym potencjale starzenia. Proszę je zespajać z niebieskimi rybami, krabami, skorupiakami, białymi mięsami z białymi sosami albo kozim serem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nychteri 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.