Proszę pić dzisiaj lub trzymać przez 5 lat. Nie trzeba dekantować.Ghiannis Tselepos jest sercem i duszą winnicy Tselepos, którą założył w 1989 roku na zboczach pasma górskiego Parnon. Enolog, winiarz i właściciel producenta, Yiannis jest częścią świata wina od ponad 40 lat.
Swoją karierę rozpoczął od badania winnic regionu Arkadii i jest uważany za odpowiedzialnego za odrodzenie greckiego wina, nad wyraz w regionie Peloponezu. Marka produkuje linię wytwornych win z lokalnych odmian winogron.
Winogrona poddawane są progresywnemu procesowi technologicznemu winifikacji z ekstrakcją przed fermentacją w temperaturze 10°C. Jedna trzecia wina jest fermentowana w zbiornikach ze stali nierdzewnej, kolejna jedna trzecia w amforach, a reszta w foudres (sporych dębowych beczkach).
Wino dojrzewa na osadzie przez około 4 miesiące.To szczepowe Moschofilero jest wytwornym winem o bujnych aromatach białych kwiatów, cytrusów i kwiatu pomarańczy. Na podniebieniu jest okrągłe z pełnym ciałem harmonijnie jednostajnym przez żywą kwasowość.
Jest intensywne i pachnące, świeże i wyrafinowane. Nadzwyczajnie nadaje się do kurczaka, indyka i wszystkich lekkich i rybnych potraw z cytryną lub pikantnymi sosami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Blanc de Gris 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.