Proszę delektować się nim dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Tony Bish Wines zostało założone w 2013 roku poprzez mężczyznę o tym samym nazwisku. Winiarnia znajduje się na północnej wyspie Nowej Zelandii, w najstarszym regionie winiarskim kraju, Hawkes Bay.
Tony Bish jest nieoficjalnym królem nowozelandzkiego Chardonnay, a ostatnie 30 lat spędził na poszukiwaniu innowacyjnych sposobów na wyrażenie burgundzkiego szczepu.Przypisuje mu się dodatkowo sprowadzenie do Nowej Zelandii pierwszych betonowych beczek w profilu jajka, w których leżakowało to efektowne Golden Egg Chardonnay.
postępowa metoda fermentacji winogron w pojemniku w zarysie jajka zezwala na obszerniejszą interakcję pomiędzy drożdżami a winem. Pomysł powstał we Francji w 2001 roku, ale Tony zaadoptował go po wizycie w winiarniach w Ameryce Południowej.rezultatem jest jedwabiste, czyste wino, pełne skoncentrowanych zapachów owoców pestkowych, cytrusów, orzechów nerkowca i odrobiny ciasteczek owsianych.
Jest to Chardonnay o średnim ciele, wypełniające i soczyste w ustach, z odrobiną kredowego posmaku. Podniebienie jest skoncentrowane, z potężnymi nutami cytryny, ananasa, rumianku i brioszki, wspieranymi poprzez krawędź mineralności.
Golden Egg Chardonnay to naturalne połączenie z białą rybą, kremowym kurczakiem albo makaronem na bazie dyni / squasha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Golden egg chardonnay 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.