Proszę delektować się nim teraz albo przechowywać przez kilka lat. Nie trzeba dekantować przed podaniem.Znajdujący się w rozległej zatoce Hawkes Bay, najstarszym regionie winiarskim Nowej Zelandii, Tony Bish Wines buduje wyśmienitą gamę wyłącznie z Chardonnay.
Tony jest jedynym producentem w kraju, który to robi. Ma obsesję na punkcie tego szczepu i jako samozwańczy "Chardonnist"A niestrudzenie wprowadza w nim innowacje poprzez ostatnie 30 lat. Rdzeniem jego wyrafinowanej gamy 6 win jest Fat & Sassy Chardonnay, które jest czystą ekspresją nowozelandzkiego stylu Chardonnay - stylu, który sam Tony miał znaczny udział w definiowaniu.Fat & Sassy przedstawia hojny, pełny nos cytrusów, żółtych owoców pestkowych i pikantnego elementu dębowego, a wszystko to owinięte w koc kremowej konsystencji.
W kieliszku ma jasnożółty odcień i gęstą, lepką konsystencję, która jest bardziej widoczna w ustach. W smaku wyczuwalne są owoce cytrusowe - grejpfrut i skórka z cytryny mieszają się z nutami prażonych migdałów i maślanymi nutami uzyskanymi z fermentacji malolaktycznej.
Wszystko to podbudowane jest wyraźną kwasową świeżością, idealną do łączenia z różnorodnymi potrawami. Proszę spróbować z mięsną rybą, kremowym kurczakiem, a nawet tostem z awokado.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Fat & Sassy Chardonnay 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.