Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 8-10 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Założona w 2017 roku poprzez braci Levana i Georgi Chychynadze winiarnia Tiko oddaje hołd matce założycieli (Tiko to jej pseudonim).
producent znajduje się w regionie winiarskim Kakheti, gdzie kontynentalny klimat i bogate w żelazo gleby od tysięcy lat wspaniałe warunki do produkcji wysokiej jakości win. Winiarnia Tiko koncentruje swoją pracę na rodzimych gruzińskich winoroślach i konwencjonalnych metodach produkcji wina.To pomarańczowe wino ze wschodniej Gruzji stworzone jest z winogron autochtonicznej odmiany Kisi.
Fermentacja odbywa się zgodnie z tradycyjną metodą na skórkach w wielkich terakotowych naczyniach zwanych Qvevri. Po fermentacji gotowe wino dojrzewa przez kolejne 6 miesięcy na skórkach.Estate Orange Kisi to wino o jasnym kolorze z pomarańczowymi odcieniami.
W nosie ujawnia szeroki i złożony profil aromatyczny z nutami owoców pestkowych i pigwy, miodu i skórki pomarańczowej. Na podniebieniu jest skoncentrowane i solidne,poprawnie zbalansowane. W ustach ma niemal kremową konsystencję i poprawnie zintegrowane taniny.
Finisz jest długi i przywołuje nuty moreli. Jego aromatyczne dostatek sprawia,idealnie nadaje się do dań kuchni bliskowschodniej i azjatyckiej.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Orange Kisi 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.