Proszę pić teraz. Nie trzeba dekantować.Rodzina Thymiopoulos uprawia swoje winnice od wielu pokoleń. Ale to Apostolos Thymiopoulos zrewolucjonizował rodzinną domenę. Przestał sprzedawać winogrona innym winiarniom i zaczął produkować własne wina, koncentrując się na potencjale rodzimego szczepu Xinomavro.Winogrona Xinomavro pochodzą z młodych krzewów winorośli zlokalizowanych na rozmaitych działkach wokół gminy Fytia, na wysokości około 450-650 metrów.
Tutaj gleby składają się z łupków i granitu, a klimat jest kontynentalny z niezwykłymi wahaniami temperatury między dniem a nocą i orzeźwiającymi wiatrami. Po 12-godzinnej maceracji, Rosé de Xinomavro winifikuje się spontanicznie przy użyciu rdzennych drożdży w zbiornikach ze stali rdzoodpornej przez 5 albo 6 miesięcy.
Następnie wino dojrzewa w 500-litrowych dębowych beczkach drugiego wykorzystania.Wino ma różowawy kolor z tendencją do pomarańczowego i świeży i delikatny bukiet czerwonych owoców, poziomek, wiśni i malin, otoczony zapachem róż i ostrymi nutami pomidora, aromatycznych ziół i przypraw.
W ustach wino jest jednostajne, pełne, z łagodnymi taninami i wyjątkowo delikatną mineralnością i oferuje ładne doznania kremowej złożoności. Jest to nad wyraz wyraziste i żywe wino, które przywołuje smaki i zapachy Morza Śródziemnego.
Proszę spróbować z wegetariańskimi tartami, rybami i sushi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rose de Xinomavro 2022, GR-TM-220001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.