Proszę pić teraz. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Położona w Kalifornii, w Santa Cruz, winiarnia Bonny Doon została założona w 1983 roku poprzez Randalla Grahma, jednego z prekursorów rolnictwa naturalnego i użycia winogron z Doliny Rodanu.Winogrona pochodzą z regionu winiarskiego Paso Robles, jednego z najciekawszych i najmocniej różnych obszarów uprawy winorośli na środkowym wybrzeżu Kalifornii.
Ale region ten cechuje się ważnymi mikroklimatami. Na wschodzie, w górach Santa Lucia nad zimnym Oceanem Spokojnym, występuje więcej mgły, wiatru i opadów oceanicznych niżeli w pozostałych subdenominacjach Paso.
Na zachodzie znajdą Państwo najgorętsze i najszczególniej zachodnie apelacje Paso Robles. Produkuje się tu delikatne, mocne i owocowe wina, zwłaszcza Cabernet Sauvignon i Zinfandel. Dzięki dużej rozpiętości temperatur pomiędzy dniem a nocą, wina te znamionują się ponadto zaskakującą kwasowością.Wino jest mieszanką 75% Zinfandel, 18% Tannat i 7% Petite Sirah.
Winogrona są delikatnie odszypułkowywane i miażdżone. Maceracja jest przedłużona, żeby sprzyjać obszerniejszej ekstrakcji. Następnie wino dojrzewa w nowych dębowych beczkach.Ten Zinfandel to bogate i intensywne wino z bogatym i zdecydowanym podniebieniem i smacznymi smakami dżemu z czerwonych owoców, któremu towarzyszy miękkie pikantne wykończenie.
Średnia kwasowość formuje harmonijną równowagę. Proszę spróbować z pikantną jagnięciną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla The big red monster zinfandel. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.