Proszę pić dzisiaj. Nie trzeba dekantować, lecz najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Założona w 1983 roku poprzez Randalla Grahma winnica Bonny Doon znajduje się w Santa Cruz w Kalifornii. Randall był jednym z pierwszych kalifornijskich winiarzy, którzy zaczęli uprawiać szczep Rodan, dzięki temu zyskał przydomek "The Rhone Ranger".
Jest w dodatku liderem w dziedzinie rolnictwa biodynamicznego. Big Red Monster Cabernet Sauvignon to zadziorna mieszanka 76% Cabernet Sauvignon, 14% Petite Verdot i 10% Petite Sirah. Winogrona są selekcjonowane w bezkompromisowym regionie Paso Robles, gdzie zakres temperatur pomiędzy dniem a nocą jest najwyższy ze wszystkich regionów winiarskich Kalifornii.
Temperatury w ciągu dnia mogą osiągnąć ponad 100 poziomów, a temperatury w nocy mogą spaść poniżej 30 poziomów. Ekstremalne upały skutkują wyjątkowo intensywnymi smakami ciemnych owoców w dżemie i silną zawartością alkoholu, podczas gdy mroźne noce pomagają utrzymać równowagę kwasowości.
W kieliszku wino ma ciemnofioletowy kolor z rubinową krawędzią. W nosie wyczuwalne nuty korzenne, ciemne jagody i lekkie nuty dębowe. Jest to pełne wino o intensywnym smaku dojrzałych ciemnych owoców (śliwek i malin), karmelu, czekolady, a także nut pieprzu i goździków.
Taniny są jędrne,koliste, a finisz ciepły i trwały. Jest to wino, które dobrze komponuje się z czerwonym mięsem albo jagnięciną. Świetne wino do steków.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla The Big Red Monster Cabernet Sauvignon. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.