Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji. Położona na Morawach Południowych, na północ od granicy czesko-austriackiej, winiarnia Thaya produkuje wina z autochtonicznych czeskich odmian winogron, takich jak morawski muskat, a także z odmian francuskich, niemieckich i austriackich.
marka uprawia własne winogrona naturalnie i przetwarza wina w sposób naturalny przy użyciu rodzimych drożdży. Winiarz Jakub Smrcka zarządza operacjami w piwnicy. Gruner Veltliner jest uważany za najszczególniej reprezentatywny szczep austriackiej produkcji wina, a tutaj, w pobliżu austriackiej granicy, jest w stanie produkować rewelacyjne wina.
Ten stylowy przykład jest fermentowany i starzony w beczkach średniej wielkości (400 litrów), aby nadać winu więcej struktury bez zakrywania albo wpływania na jego profil aromatyczny. Wino ma czysty i jasny kolor z lśniącymi złotymi odcieniami.
W nosie ujawnia żywy i szeroki profil aromatyczny z nutami złotego jabłka i gruszki, śladami przypraw i skórki cytrusowej i lekkimi nutami ziołowymi. Na podniebieniu jest korzystnie zbudowane i harmonijne.
Ma średnie ciało i ostrą kwasowość. Jest wytrawne i ma silny charakter. Finisz jest długi i przywołuje nuty miodu. Proszę spróbować z owocami morza, sałatką z kalmarów albo wegetariańskim quiche. Idealnie nadaje się jeszcze do szparagów i smażonych w głębokim tłuszczu karczochów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gruner veltliner selection 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.