Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zaleca się dekantację przez półtorej godziny. Z siedzibą w Katalonii w Hiszpanii, Terroir al Limit to projekt, który narodził się na początku 2000 roku, w wyniku współpracy Dominika Hubera, niemieckiego studenta ekonomii, Ebena Sadie, popularnego południowoafrykańskiego winiarza i Jaume Sabaté, hiszpańskiego inwestora.
Intencją od samego początku było zwiększenie ogromnego potencjału terroir regionu winiarskiego Priorat i wielkiego hiszpańskiego dziedzictwa winiarskiego. Winiarnia może korzystać z wielowiekowych winorośli położonych do 800 metrów nad poziomem morza na glebach Licorella, które zatrzymują ciepło, pozwalając winogronom powoli dojrzewać.
Pedra de Guix to mieszanka równych części Grenache blanc, Macabeu i Pedro Ximenez, która dojrzewa przez 2 lata na osadzie w 500-litrowych beczkach i kolejny rok w foudre (bez drożdży). Obecność winogron Pedro Ximenez w szczególności nadaje mu lekko utleniający charakter, który niejasno przypomina sherry.
Wino ma przejrzysty i krystaliczny odcień z intensywnymi odcieniami słomy. W nosie ujawnia złożony profil aromatyczny z nutami żółtego jabłka i suszonych owoców, białych kwiatów i miodu, aromatycznych ziół i kopru włoskiego, a następnie nut drożdży.
Na podniebieniu jest intensywne i aksamitne, złożone i energiczne. Ma należycie zbalansowaną kwasowość i pikantny charakter z aromatami soli. Finisz jest nad wyraz długi i przypomina nuty mineralne. Jest to obowiązkowa pozycja do spróbowania ze skorupiakami i owocami morza.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pedra de guix 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.