Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed wypiciem.Część producenta Tenute del Cabreo Ambrogio e Giovanni Folonari, La Pietra oznacza pierwszy biały Super Tuscan z Chianti stworzony w 100% z winogron Chardonnay uprawianych w Tenuta Casa di Sala w Panzano.
La Pietra pojawiła się na scenie winiarskiej w 1983 roku, kiedy dwaj bracia Folonari pomyśleli o winifikacji i starzeniu winogron Chardonnay, tak jak robili to już z czerwonymi winami Super Tuscan.Położone na wysokości 450 metrów, winogrona Chardonnay z La Pietra wykazują wysoką kwasowość i świeżość winnic znajdujących się pod wpływem chłodnego klimatu.
Owoce zostały zebrane ręcznie i delikatnie wyciśnięte przed 24-godzinnym osiadaniem na zimno. Moszcz fermentował w mieszance 50/50 nowych i raz użytkowanych beczek z francuskiego dębu z zakończoną fermentacją malolaktyczną.
Następnie wino dojrzewało poprzez 12 miesięcy na osadzie w 50% nowym francuskim dębie z okazjonalnym mieszaniem osadu, by promować obfitość aromatów i smaków wina. Tarzenie w dębie francuskim na osadzie drożdżowym w połączeniu z fermentacją malolaktyczną nadaje winu pełne ciało z nutami wanilii, maślanki i ascetycznego miodu w nosie.
Mineralność i jasna kwasowość równoważą dostatek na podniebieniu, gdzie przebijają się białe brzoskwinie, owoce tropikalne i twaróg cytrynowy. To wino to wir śmietany i cytrusów, który należycie komponuje się z daniami wegetariańskimi, miękkimi serami i rybami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tenute del Cabreo La Pietra Chardonnay 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.