Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zdekantować do godziny przed podaniem.Ghiaia Nera to żywe, prawie półprzezroczyste rubinowo-czerwone wino, skomponowane z autochtonicznego sycylijskiego szczepu Nerello Mascalese.
Otwiera się wyrafinowanymi aromatami dzikich jagód, uzupełnionymi nutami prażonych orzechów, ciasta i świeżych nut eukaliptusa i kwiatów fiołka. Owoce zostały zgromadzone z gleb wulkanicznych na zboczach Etny.Tenuta Tascante to podprojekt Tasca d'Almerita, rodzinnej winiarni z historią dłuższą niż naród włoski.
Pierwotna posiadłość została założona w 1830 roku z Tenuta Regaleali, 550-hektarowym odcinkiem ziemi w sercu Sycylii. Od tego czasu rodzina powiększyła się o różnorodne terroir i posiadłości, w tym Tenuta Whitaker na wyspie Mozia.To sycylijskie czerwone wino zachowuje znakomitą równowagę pomiędzy chudością i soczystością, i jest prekursorskim wyborem dla każdego miłośnika letniego czerwonego wina.
Na podniebieniu znajdą Państwo czerwone wiśnie, jeżyny i śliwki, ze złożonymi nutami goździków, migdałów i smoły, pochodzącymi z wulkanicznych gleb Etny. Taniny są sprężyste i wypełniają usta, zapewniając teksturę dla szerokiej gamy możliwości łączenia.
Proszę spróbować Ghiaia Nera z pizzą, orzechami włoskimi i kozim serem lub pieczonym kurczakiem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tenuta Tascante Ghiaia Nera Etna Rosso 2018, IT-TA-180003. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.