Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 30 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.assicaia jest jednym z najistotniej znanych win na świecie dzięki wizji i dalekowzroczności Marchese Mario Incisa della Rocchetta, który marzył o stworzeniu włoskiego wina konkurującego z najkorzystniejszymi Bordeaux.
W latach 40. Mieszkał w posiadłości Tenuta San Guido, którą jego żona odziedziczyła w pobliżu toskańskiego wybrzeża Morza Tyrreńskiego, kiedy zaczął eksperymentować z sadzonkami francuskich odmian winorośli.
Wkrótce zdał sobie sprawę, iż Cabernet Sauvignon jest odpowiedzią na jego poszukiwania ze względu na podobieństwo między terroir w Tenuta San Guido i Bordeaux.Początkowe wina Marchese nie zostały korzystnie przyjęte przez włoskich krytyków winiarskich i dopiero w 1968 roku wypuszczono pierwszy komercyjny rocznik Sassicaia.
To świeże wino zostało wkrótce okrzyknięte "Super Tuscan", stając się pierwszym winem, które uzyskało ten tytuł, ponieważ zostało tworzone z międzynarodowych, a nie autochtonicznych włoskich odmian winogron.
Dziś posiadłość prowadzona jest poprzez syna Mario, Nicoló, a Sassicaia jest flagowym winem Tenuta San Guido, regularnie dostając rewelacyjne 100 punktów od Robert Parker's Wine Advocate.Złożone z Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, Sassicaia może pochwalić się stanowczo złożonym profilem smakowym z dużą ilością bogatych ciemnych owoców, nutami gorzkich ziół i mięty, a także nutami przyprawy do pudełka cygar i dymu drzewnego z dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu.
Jest to wino, które można przechowywać w piwnicy przez dziesięciolecia albo delektować się nim dzisiaj wraz z obfitymi daniami z czerwonego mięsa, takimi jak dziczyzna, gulasz wołowy albo coq au vin.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sassicaia 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.