Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 30 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Tenuta di Trinoro została założona w latach 90-tych przez Andrea Franchetti w Val d'Orcia, w południowej Toskanii.
Po okresie badań we Francji, a konkretnie w regionie Bordeaux, Franchetti postanowił zasadzić międzynarodowe winorośle Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot w Val d'Orcia, by produkować własne wina.
marka z siedzibą w Sarteano posiada dziś 200 hektarów ziemi, z czego 22 hektary zajmują winnice. Tenuta di Trinoro produkuje prestiżowe wina o znacznym potencjale starzenia, doceniane poprzez krytyków i konsumentów.Tenuta di Trinoro to Super-Tuscan wytworzony w ograniczonych ilościach z winogron Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot, uprawianych i zbieranych ręcznie w firmowych winnicach otaczających piwnicę.
Gotowe wino leżakuje poprzez około 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu i kolejne 11 miesięcy w betonowych kadziach.Wino ma żywy odcień z rubinowo-czerwonymi odcieniami. Jego profil aromatyczny jest uwodzicielski z nutami dojrzałych ciemnych owoców (jagody, cassis, śliwki) z nutami pieprzu i śródziemnomorskich ziół.
Na podniebieniu jest należycie zbalansowane, miękkie i krągłe, solidne i wyszukane. Ma mocne, dobrze zintegrowane taniny i długi, świeży finisz, który przywołuje delikatne nuty owocowe. Świetne do filetów wołowych w sosie grzybowym albo z truflami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tenuta di Trinoro 2020, IT-VI-200004. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.