Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji. Założona przez Pablo Eguzkiza i Telmo Rodrigueza winiarnia Telmo Rodríguez ma filozofię, która jest sprzeczna z hiszpańskim trendem rynkowym polegającym na użytkowaniu międzynarodowych odmian winogron i faktycznie koncentruje swoją produkcję na rodzimych odmianach i rewaloryzacji opuszczonych winnic, takich jak Molino Real w Maladze lub Pegaso w Cebreros.
wytworzone w ograniczonych ilościach wino to czysta Garnacha. Winogrona pochodzą z winnic położonych pomiędzy 850 a 1200 metrów nad poziomem morza w obszarze Cebreros na glebach łupkowych i podglebiu ze skał metamorficznych.
Fermentacja odbywa się przy użyciu autochtonicznych drożdży, a gotowe wino leżakuje w beczkach z francuskiego dębu najróżniejszego pochodzenia przez 24-30 miesięcy przed butelkowaniem. Pegaso Barrancos de Pizarra to szykowne, mineralne czerwone wino o szerokim i intensywnym profilu aromatycznym z nutami dojrzałych czerwonych owoców, kwiatów i śródziemnomorskich ziół.
Na podniebieniu ma dobrą koncentrację smaków i przeciętne ciało. Wino jest zrównoważone, czyste i dojrzałe, z drobnymi i delikatnymi taninami. Kwasowość jest korzystnie zrównoważona, podobnie jak alkohol. Finisz jest długi i przywołuje nuty grafitu.
Jest to nieprzeciętne wino do jagnięciny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pegaso Barrancos de Pizarra 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.