Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 4 lat. Podawać schłodzone. Założyciel winiarni Te Pa, Haysley MacDonald, może prześledzić swoje korzenie 800 lat wstecz do wczesnych osadników maoryskich, którzy przybyli do Wairau Bar we współczesnym Marlborough.
jednak jego rodzina uprawiała tę ziemię od pokoleń, dopiero w 2003 roku Haysley zaczął przekształcać rodzinną farmę mleczną i zbożową w winnice. Obecnie posiadłość ma około 500 akrów winorośli na Wairau Bar i w dolinie Awatere.woce do tego tradycyjnego Marlborough Sauvignon Blanc są zbierane w optymalnej dojrzałości i transportowane prosto do winiarni, by zachować świeżość i aromat.
Następnym krokiem jest delikatne wyciskanie owoców i fermentacja soku w zbiornikach ze stali nierdzewnej, by pokazać piękno i czystość terroir Marlborough oraz naturalny charakter odmiany.Aromaty limonki, białych kwiatów, wanilii, przypraw korzennych i nektarynki natychmiast wyłaniają się z kieliszka, w trakcie gdy pierwszy łyk ujawnia przepyszną świeżość i należycie zaokrąglony finisz z utrzymującymi się nutami cytrusów, ananasa, słonej mineralności i świeżych ziół.
Żywy i orzeźwiający profil smakowy sprawia, iż jest to idealne białe wino do łączenia z letnimi sałatkami liściastymi albo kremowymi kozimi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sauvignon blanc 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.