Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Może skorzystać na dekantacji.Większość gruzińskich winiarzy często uczy się robić wino od swoich ojców i dziadków. Historia winnicy Tchotiashvili nie jest inna, z długą rodzinną tradycją.
aktualnie produkcją zajmuje się Kakha Tchotiashvili, a jego wina były wielokrotnie nagradzane. Winnice znajdują się w regionie winiarskim Kakheti na wysokości około 500 metrów nad poziomem morza, na glebach bogatych w próchnicę i węglan.Odkąd pierwsza butelka wina Kisi stała się komercyjnie przystępna w 2006 roku (wcześniej winogrono było uważane za zapomnianą odmianę), wielu winiarzy zaczęło ponownie produkować wino z tego ładnego szczepu.
Wino produkowane jest w 100% z winogron Kisi pochodzących z 20-letnich winorośli. Maceracja odbywa się w klasycznych Qvevri przez 7 i pół miesiąca.Tchotiashvili Kisi to bursztynowe wino o ciepłym kolorze.
Nos przedstawia typowe aromaty winogron Kisi, takie jak brzoskwinia, czarna herbata, skórka pomarańczowa, polne kwiaty i słodkie przyprawy. Na podniebieniu aromaty te powracają z nutą miodu. Wino jest miękkie i harmonijne z lekko wysoką kwasowością, mocnymi taninami i potężnymi owocowymi nutami na finiszu.
Jest absolutnie pyszne i przyjazne dla jedzenia. Jak wszystkie wina pomarańczowe, należycie komponuje się z kozim serem, białymi mięsami z sosem, orzechami, a nawet sushi. Wino będzie dodatkowo pasować do wędzonej makreli lub węgorza.
Proszę pić lekko schłodzone.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kisi 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.