Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Winiarnia Tchotiashvili produkuje wina najwyższej jakości, wykorzystując tradycyjną technikę Qvevri z regionu Kakheti.Założyciel Kakha Tchotiashvili jest rzemieślnikiem winiarzem skupionym na odrodzeniu starożytnych lokalnych odmian i produkuje całkowicie naturalne wina zgodnie z lokalnymi tradycjami, bez dodatków i chemikaliów w winnicach albo w wytwarzaniu wina.
Kakha jest perfekcjonistą i zwraca szczególną uwagę na winorośl i wina na wszystkich etapach uprawy winorośli i produkcji wina. Pozwala mu to produkować dokładne i czyste smaki przy użyciu starożytnych metod.
Produkcja jest ograniczona, a butelki na sprzedaż są numerowane.Winogrona są wybierane z winnic położonych na lewym brzegu rzeki Alazani, w głębi Kachetii. Winorośl, posadzona w 2002 roku, korzysta z lekkiej piaszczysto-węglanowo-kordowej gleby, która nie wymaga podlewania.
Moszcz jest macerowany wewnątrz Qvevri (podziemnych terakotowych amfor) poprzez 3 i pół miesiąca zgodnie z tradycyjną regionalną techniką.Powstałe wino jest bogate, o głębokim odcieniu i spektakularnych fioletowych refleksach.
Nos jest złożony z gorzkimi czerwonymi owocami, ciemnymi śliwkami, przyprawami, czarnym pieprzem, kwiatowymi i ziołowymi detalami. Na podniebieniu jest soczyste i miękkie, o średnim ciele, dobrej kwasowości i delikatnych taninach.
Finisz jest znakomicie zbalansowany i nad wyraz szykowny. Proszę dać mu odetchnąć poprzez godzinę i delektować się nim z grillowanym czerwonym mięsem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Budeshuri saperavi 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.