Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zdekantować do godziny przed podaniem.Wino Khvanchkara to aksamitna, wytrawna czerwień, przesiąknięta aromatami dzikiej truskawki, granatu, dymu i karmelu. Jest to mieszanka mniej znanych gruzińskich winogron: Mujuretuli i Aleksandrouli, dwóch naturalnie słodkich odmian, które rosną na zboczach gór Kaukazu w apelacji Khvanchkara.
Niesamowita gama win Tbilvino obejmuje jedne z najkorzystniejszych apelacji w Gruzji, w tym Khvanchkara, Kindzmarauli i Mukuzani. Marka została założona w 1962 roku i stale rozwijała się, stając się jedną z najważniejszych winiarni w kraju, zbierając pochwały w kraju i za granicą.
obecnie jej właścicielami są bracia Zurab i Giorgi Margvelashvili, którzy zapoczątkowali nową erę sukcesu, zdobywając nagrody na IWC, Decanter London i Mondial.Na podniebieniu tego subtelnie słodkiego czerwonego wina można odkryć rozkoszne nuty duszonego granatu, malin i truskawek, uzupełnione głębszymi smakami pieprzu, dymu tytoniowego i toffi.
Wino jest pełne żywej kwasowości i drobnoziarnistych, ledwo obecnych tanin. Może być podawane schłodzone lub w temperaturze pokojowej i poprzez pewien czas leżakować w piwnicy. Khvanchkara jest doskonała jako aperitif lub do podawania z orzechami i czekoladą.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Khvanchkara 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.