Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Osobista etykieta win Dan Standish ukazuje najlepsze wina Shiraz produkowane przez mistrza winiarstwa, który od wielu lat pracuje w winiarni Torbreck w dolinie Barossa.
Jego rodzina mieszka w dolinie Barossa od sześciu pokoleń, a w 1999 roku Dan postanowił założyć własną winiarnię opartą na starożytnej działce winorośli należącej do jego ojca.Jego filozofia produkcji wina jest pod silnym wpływem jego pracy we francuskiej Dolinie Rodanu, gdzie pracował ze świetnym szczepem Syrah, znanym w Europie jako Shiraz.
Jest to najistotniej widoczne w jego kultowym cuvee The Relic, w którym Shiraz jest kofermentowany z Viognier, żeby dodać niebanalnej świeżości i elegancji do dużego czerwonego wina.Dan jest tak wymagający w stosunku do swoich win,niejednokrotnie sprzedaje do 80% oryginalnej mieszanki innym producentom, zamiast wykorzystywać ją w swych cuvee.
Do tej butelki Dan używa owoców z rodzinnej winnicy Hongell, starannie wybierając tylko najkorzystniejsze jagody, które są fermentowane w otwartych zbiornikach z dzikimi drożdżami. Młode wino jest następnie starzone w beczkach z francuskiego dębu poprzez 30 miesięcy przed butelkowaniem.
Kuszące zmiażdżonymi dzikimi jagodami, słodką lukrecją, śliwkami i nutami pieczonej ziemi i cedru, jest to wspaniałe wino do dłuższego przechowywania w piwnicy lub podawania dzisiaj z obszernymi daniami z czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla The Relic Shiraz 2021, AU-ST-210001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.