Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy poprzez 15 lat. Może skorzystać z dekantacji. Rodzinna winiarnia Giorgi Solomnishvili znajduje się w głównym regionie winiarskim Gruzji, Kachetii, i produkuje gruzińskie wina przy użyciu technice Qvevri.
Głównym użytkowanym szczepem jest Saperavi, który następnie dojrzewa w dębowych beczkach. Dla Giorgiego wino jest filozofią. W każdą wyprodukowaną butelkę wkłada swoją duszę. Zna swoją ziemię, glebę, poziom wody, winorośl i klimat.
Degustując wina gronowe Saperavi Giorgi Solomnishvili, odkryją Państwo najkorzystniejsze klasyczne czerwone wina Gruzji, oryginalny bukiet smaków z doliny Alazani oraz ciekawe efekty metody Qvevri i wykorzystania dębu.
aperavi Sio pochodzi z 25-letnich winorośli w regionie winiarskim Kakheti. Winogrona zbierane są ręcznie, a następnie wyciskane i umieszczane w klasycznej Qvevri (terakotowej amforze) wraz ze skórkami i szypułkami; amfora jest następnie zamykana, a moszcz pozostawia się do fermentacji.
Następnie wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy.Te zabiegi pozwalają winu rozwinąć nad wyraz bogate aromaty: czerwone owoce charakterystyczne dla szczepu Saperavi i nuty suszonej śliwki, cynamonu, pieprzu, lukrecji i skóry.
Na podniebieniu wino jest pełne, z bogatymi taninami i świeżym i solidnym posmakiem. Jest to naprawdę ciekawe i głębokie wino, które może znakomicie towarzyszyć grillowanym czerwonym mięsom lub dojrzałym serom.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Saperavi Sio 2018, GE-SL-180001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.